GRONINGEN - De stad Groningen en een handvol naburige dorpen hebben maandagochtend bijna een halve dag zonder water gezeten. Bij 220.000 mensen kwam door het wegvallen van de druk geen water meer uit de kraan. De oorzaak was een lek in de leidingen onder een industrieterrein.

De problemen begonnen aan het begin van de nacht van zondag op maandag en troffen Groningen en de dorpen Eelde, Eelderwolde, Paterswolde, Zuidwolde en Haren. Medewerkers van het Waterbedrijf waren de hele nacht in touw om het lek te vinden.

Het duurde relatief lang doordat het lek zich onder een onbewoond terrein bevond en de grote watervlek aan de oppervlakte daar minder snel werd opgemerkt.

Scholen

Veel instanties in de stad en omstreken troffen maandagochtend maatregelen. Zo hielden veel scholen hun deuren gesloten en opereerde het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) alleen echte spoedgevallen.

Het Waterbedrijf leverde de twee grote ziekenhuis in de stad noodtanks met water voor patiënten. In supermarkten in de stad ontstond een run op water. Amper een half uur nadat de winkels opengingen, waren de meeste grootgrutters door hun voorraad water heen. Mensen stortten zich massaal op de schappen met flessen water.

Bacteriën

Tegen elf uur 's ochtends kwam de watertoevoer weer op gang. Het Waterbedrijf laat de veiligheid van het drinkwater onderzoeken omdat niet kan worden uitgesloten dat er bacteriën in zitten. Ook is het mogelijk dat het water een afwijkende kleur heeft of luchtbellen bevat.

Om de kwaliteit te waarborgen, heeft het Waterbedrijf besloten het leidingwater te chloreren. De eerste twintig uur kan geen veiligheidsgarantie worden gegeven.

Daarom moet iedereen die uit de kraan wil drinken het water eerst twee minuten koken. Het lek zelf is nog niet gedicht, maar het Waterbedrijf verwacht dat dit in de loop van de middag gelukt zal zijn.

Medisch Centrum

Het Universitair Medisch Centrum Groningen stuurde duizenden medewerkers naar huis in verband met de stagnerende watervoorziening. Het ging om personeel dat niet per se nodig was om het ziekenhuis volgens een zondagdienst draaiende te houden.

Administratief personeel, onderwijzend personeel en medewerkers met kantoorfuncties zijn naar huis gestuurd. Ook voor duizenden patiënten die maandag op controle zouden komen, is geen plaats.

Tankwagens

Het UMCG houdt er rekening mee dat de watervoorziening maandag de gehele dag niet optimaal zal blijven. Inmiddels komen er elk uur twee tankwagens om het ziekenhuis van het meest noodzakelijke schone leidingwater te voorzien.

Drenthe

Het drinkwaterprobleem in de kop van Drenthe is uiteindelijk meegevallen.

Rond 08.30 uur had vrijwel iedereen weer water uit de kraan, meldde een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo maandag.