DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 30-jarige M.R. uit Valkenswaard maandag vrijgesproken van betrokkenheid bij de viervoudige moord in Hilvarenbeek in 1998.

Tegen hem was 18 jaar gevangenisstraf geëist. Ook de rechtbank sprak de verdachte eerder vrij.

Door de vrijspraak blijft de dood van de Maastrichtse drugsbazen Nico van Golde en Rinus de Boer en de broers Frank en Polle Taminiau (18 en 20 jaar) zonder veroordeling.

Zelfmoord

De twee vermoedelijke schutters zijn overleden. P.V. werd tijdens een schietpartij in Den Bosch in januari 1999 vermoord. B.H. pleegde in 2003 uit wroeging zelfmoord.

Volgens justitie was M.R. op 16 juli 1998 op landgoed de Blauwe Hoef in Hilvarenbeek toen de drugscriminelen en de ongelukkige getuigen werden doodgeschoten.

Zijn aanwezigheid bij de geplande ripdeal maakte hem medepleger van de moord op de Maastrichtenaren, aldus justitie.

Hard bewijs

Het enige harde bewijs tegen de verdachte was een haar van hem die is gevonden in de auto van de broers Taminiau.

Het gerechtsof bepaalde dat de haar alleen onvoldoende is voor een veroordeling omdat niet kan worden uitgesloten dat het spoor op een andere manier in de auto is terechtgekomen.

Niet betrouwbaar

Beschuldigingen van de vader van schutter B.H. over de rol van M.R. vond het hof niet betrouwbaar.

De verdachte heeft in totaal negen maanden vastgezeten. Zijn raadsvrouw Petra Dijks kondigde maandag direct een fikse schadeclaim aan.

De ernst van de beschuldigingen, het magere bewijs en de publiciteit rechtvaardigen volgens haar een vergoeding die in de tienduizenden euro's zal gaan lopen.