ORANJESTAD - De bemanning van het onderzoeksschip Persistence is in het weekeinde gestopt met het zoeken naar het lichaam van Natalee Holloway in de zee rondom Aruba.

Het vaartuig heeft wegens geldgebrek koers gezet richting de thuishaven Louisiana in de Verenigde Staten. Dat heeft het onderzoeksinstituut Texas EquuSearch maandag gemeld.

Onlangs benadrukten de vader en moeder van Natalee Holloway nog dat ze de zoektocht naar hun vermiste dochter zullen doorzetten met de sonarboot Persistence.

Miljoenen dollars

De bemanning, die sinds december vorig jaar nauwgezet de zeebodem bij Aruba scant, is echter door het geld van Amerikaanse donateurs heen. De kosten zouden al enkele miljoenen dollars bedragen.

De Holloways geloven dat het lichaam van hun dochter door handlangers van Joran van der Sloot in de zee rond Aruba is gedumpt. Van der Sloot zou de laatste persoon zijn die Natalee in leven heeft gezien.

Textielresten

In januari stuitte de sonar van de boot op een verdachte krabbenfuik met textielresten. Korte tijd werd gedacht dat het materiaal van Natalee was, maar uit laboratoriumtesten bleek dat niet het geval te zijn.

De bemanning heeft op haar weblog gezet nog honderd 'verdachte' objecten te weten die nader onderzoek nodig hebben.

Nieuwe fase

"Toen we hier kwamen, dachten we Natalee te vinden, of in elk geval alle mogelijkheden uitgeput te hebben. Nu laten we nog zoveel vragen onbeantwoord, hoewel we kunnen terugkomen om te duiken. We voelen dat de zoektocht niet voorbij is, maar een nieuwe fase is ingegaan", aldus de opvarenden.