DUBAI - Leiders van islamitische landen debatteren later deze week op een topconferentie in Senegal over de anti-Koranfilm van Geert Wilders en de Deense spotprenten van de profeet Mohammed.

De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), die 57 landen verenigt, bespreekt dan het eerste rapport van een speciale Islamofobie-commissie. Dat maakte de secretaris-generaal van de OIC maandag bekend.

De kwestie moet worden opgelost in een "toegewijde politieke dialoog" en een "historische verzoening" tussen islam en het Westen, aldus Ekmeleddin Ihsanoglu.

Maatregelen

Spotprenten en film zijn volgens hem "specifiek ontworpen om de meest heilige symbolen van de islam te beledigen". De OIC-leiders, onder wie vele staatshoofden, zullen vanaf donderdag naar verwachting "passende maatregelen" nemen tegen "zulke daden van islamofobie", stelt Ihsanoglu. Hij noemde geen concrete voorbeelden.

Zowel Ihsanoglu als de invloedrijke Saudische geestelijke Sjeik Salman al-Odah lieten evenwel weten dat wraakacties onacceptabel zijn. De laatste ziet bovendien een groot verschil tussen het optreden van de Deense regering en de Nederlandse.

De eerste wordt door hem gezien als "medeplichtige". Den Haag doet volgens de conservatieve Al-Odah evenwel "alles wat binnen zijn macht ligt om uitzending te voorkomen."