GRONINGEN - Onder de toepasselijke codenaam 'Vakantiegeld' gaat de Parketpolitie Groningen achter het vakantiebudget van Groningers aan. Het gaat om burgers die nog een vonnis of boete hebben openstaan.

Het korps erkent dat het wel sneu kan zijn wanneer het vakantiegeld alweer in de zakken van de overheid verdwijnt voordat het in zonniger oorden besteed kan worden. "Maar het is nog erger wanneer vakantiegangers op Schiphol staan en dan alsnog moeten betalen" aldus een politiewoordvoerder.

Waarschuwingen

Doelwit van de onorthodoxe actie zijn ruim duizend mensen, die bij elkaar opgeteld ruim 400.000 euro moeten betalen en 12.583 dagen moeten zitten. Het gaat om personen die gemiddeld een boete hebben uitstaan van 177 euro, of gemiddeld 12,5 dag de cel in moeten. Volgens de parketpolitie heeft de betreffende groep al veel aanmaningen en waarschuwingen gehad.

De keuze voor de wanbetalers is betalen of een celstraf uitzitten. "Gezien de uitbetaling van het vakantiegeld, is de verwachting dat veel mensen eieren voor hun geld kiezen", aldus de politiewoordvoerder. Maar voor het geval toch een fiks aantal mensen kiest voor zitten, zijn in de betreffende weken cellen beschikbaar.

Zwarte Piet

De Parketpolitie voert de klus tussen 22 mei en 6 juni uit in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM). In de afgelopen jaren zijn eerder dit soort acties gehouden. Het ging daarbij om de projecten Zwarte Piet en Eenzame Kerst in de feestmaand december en acties rondom het WK- en EK-voetbal.

De politie voerde de acties in deze periodes uit in de veronderstelling dat mensen dan thuis zijn om sport te kijken. Overigens zijn de betrokkenen ditmaal via een brief van het OM over operatie Vakantiegeld ingelicht. Vijftig personen hebben zich inmiddels gemeld om de schuld te voldoen, of om hun celstraf alvast voor het vakantieseizoen uit te zitten.