MADRID - De socialistische PSOE van premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft zondag de parlementsverkiezingen in Spanje gewonnen. Dat blijkt uit exitpolls na het sluiten van de stembureaus.

Ruim 35 miljoen Spanjaarden konden tot 20.00 uur hun stem uitbrengen.

De socialisten halen vermoedelijk niet de absolute meerderheid in het 350 zetels tellende parlement. Volgens een peiling van het onderzoeksbureau Ipsos heeft de PSOE 45 procent van de stemmen gekregen.

Volkspartij

Daarmee heeft de partij recht op 172 tot 176 zetels. De Volkspartij van Mariano Rajoy heeft in die peiling een score van 38,6 procent (148 tot 152 zetels). In een peiling voor de radiozender Cadena SER kwamen de socialisten uit op 168 tot 173 zetels en bleef de Volkspartij steken op 145 tot 149 zetels.

In de peilingen in de aanloop naar de verkiezingen lagen de socialisten van Zapatero ook al voor. Aan het belang van die prognoses werd sinds vrijdag echter weinig waarde meer gehecht, omdat een voormalig raadslid van de socialisten toen in Baskenland bij een aanslag werd gedood.

ETA

Niemand durfde te voorspellen wat het effect op de verkiezingen zou kunnen zijn van die aan de Baskische terreurbeweging ETA toegeschreven terreuractie. Na de aanslag stopten de politieke partijen abrupt met hun campagne voor de verkiezingen.

Vier jaar geleden werden de Spaanse parlementsverkiezingen overschaduwd door aanslagen drie dagen eerder op forensentreinen in Madrid met 191 slachtoffers. De aanslagen door radicale moslims waren onder meer bedoeld als protest tegen de Spaanse militaire aanwezigheid in Irak.

Alle peilingen wezen toen op een overwinning voor de Volkspartij van Rajoy, maar die beschuldigde aanvankelijk de ETA ervan achter de aanslagen te zitten. De zege ging daarop naar de sociaaldemocraten. Zij losten hun verkiezingsbelofte in en haalden de Spaanse troepen terug uit Irak.