BOGOTA - Het vorige week omgebrachte kopstuk Raúl Reyes van de Colombiaanse guerrillagroep FARC was in januari nog in Roemenië om uranium te kopen om een vuile bom te maken. Dat meldde het Colombiaanse blad El Espectador zondag.

El Espectador baseert zich op de Ierse journalist Gordon Thomas, die gespecialiseerd is in het thema spionage. Thomas zou de informatie van de Britse geheime dienst hebben.

Raúl Reyes werd ruim een week geleden gedood bij een bombardement op zijn kampement in Ecuador, vlakbij de grens met Colombia. In januari zou hij onder valse naam en met een Venozolaans paspoort naar Roemenië zijn gereisd.

Aanslag

Volgens de Britse geheime dienst wilde de FARC de bom gebruiken om een aanslag tegen de Colombiaanse president Alvaro Uribe te plegen.

In het FARC-kampement in Ecuador waren verschillende Mexicanen aanwezig toen het werd gebombardeerd. Een van hen, Lucía Morett, overleefde het bombardement. De Mexicaanse krant El Universal meldde dat Morett 55 Mexicanen naar Ecuador heeft begeleid.

Veertig van hen zouden niet meer naar Mexico teruggekeerd zijn. Het vermoeden bestaat dat ze voor de FARC werken. Ook is de Colombiaanse regering volgens de krant FARC-cellen in de Mexicaanse steden Mexico-stad, Monterrey, Texcoco en Toluco op het spoor.