BELGRADO - Joegoslavië gaat een speciaal team opzetten dat de mensensmokkel aan moet pakken. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken, Zoran Zivkovic, dinsdag gezegd.

Joegoslavië wil op deze manier een bijdrage leveren aan de internationale inspanningen om mensensmokkel tegen te gaan van vooral vrouwen uit Oost-Europese landen die in het Westen in de prostitutie belanden.

Het speciale team gaat volgende maand van start. Volgens Zivkovic is vooral controle aan de oostelijke en zuidelijke grenzen slecht, waardoor het voor mensensmokkelaars makkelijk is vrouwen uit arme Oost-Europese landen naar het naburige Macedonië te smokkelen.

Het hele project kost naar verwachting meer dan 440 miljoen gulden. Belgrado kan hiervan naar eigen zeggen zo'n 40 procent ophoesten. De EU-landen hadden eerder dit jaar al toegezegd de Balkanlanden te helpen met de bewaking van hun grenzen om mensensmokkel tegen te gaan.

Via de Balkan zouden naar schatting jaarlijks honderdduizenden illegalen de EU-lidstaten binnenkomen. Internationale organisaties hebben geen precieze aantallen van slachtoffers van mensensmokkelaars. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zegt dat het de afgelopen anderhalf jaar alleen al 2000 mensen naar hun landen heeft teruggestuurd.