AMSTERDAM - De meeste Nederlanders hopen dat het kabinet het einde van de regeerperiode niet haalt. Bijna de helft (45 procent) hoopt dat het vierde kabinet-Balkenende dit jaar nog valt.

Slechts 38 procent ziet het kabinet graag tot 2011 regeren.

Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag publiceerde. Alleen stemmers van regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hopen in meerderheid dat Balkenende en zijn ministers vier jaar blijven zitten, al geldt dit voor de CDA en de PvdA maar voor iets meer dan helft van hun aanhang.

CDA

Als het gaat om stemmers op de regeringspartijen zijn CDA'ers het meest kritisch op hun eigen partij. Een derde van de mensen die bij de laatste verkiezingen op de christendemocraten stemde, hoopt dat het kabinet nog dit jaar sneuvelt.

Onder PvdA'ers ligt dit percentage op 27 procent. ChristenUnie-stemmers zijn het meest tevreden: driekwart hoopt op een kabinet dat de rit uitzit. Slechts 14 procent ziet de regeerperiode het liefst in 2008 nog eindigen.

Meerderheid

De krachtsverhoudingen tussen de partijen veranderen deze week in de peiling van De Hond nauwelijks. Door zetelverlies van CDA en PvdA vergeleken met de laatste verkiezingen heeft de coalitie geen meerderheid in een virtuele Tweede Kamer.

De Partij voor de Vrijheid leverde vergeleken met de peiling van een week geleden een zetel in (van zestien naar vijftien), D66 steeg van acht naar negen zetels. Dit is voor de partij van Alexander Pechtold de hoogste score sinds D66 in 2003 ging meeregeren.