MOSKOU - Bij een aanslag in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië zijn woensdag ten minste veertien mensen omgekomen. Dat heeft minister van Rampenbestrijding Ruslan Avtayev gezegd tegen het persbureau Interfax. Ongeveer 150 mensen raakten volgens hem gewond, van wie er 45 in kritieke toestand zouden verkeren.

Kort na de aanslag heerste verwarring over het dodental, mede doordat Avtayev zelf dertig doden meldde en de openbare aanklager Vladimir Kravchenko acht. Minister van Binnenlandse Zaken Ali Alkhanov heeft bevestigd dat het er veertien zijn. Volgens hem gaat het om twaalf omgekomen slachtoffers en twee plegers van de aanslag.

Vrouw

Een vrouw blies zichzelf op met explosieven tijdens een religieuze optocht in Iliskhan-Joert in het oosten van Tsjetsjenië. Een Tsjetsjeense regeringsfunctionaris zei dat de meeste slachtoffers oudere burgers zijn.

Doelwit

De leider van de pro-Russische regering in Tsjetsjenië, Ahmad Kadyrov, was mogelijk het doelwit. Vier van zijn lijfwachten werden gedood, maar Kadyrov bleef ongedeerd. Een medewerker van Kadyrov verklaarde dat wordt onderzocht of onder de slachtoffers overheidsfunctionarissen zijn.

Door een zelfmoordaanslag maandag in het noorden van Tsjetsjenië kwamen zeker 59 mensen om het leven. Deze aanslag was gericht tegen een overheidsgebouw in het dorp Znamenskoje. In het pand was een lokaal kantoor gevestigd van de Russische veiligheidsdienst FSB. Ook de politie zetelde er.