BRUSSEL - De Belgische regering is niet te spreken over de strafklacht die een groep Irakezen in Brussel heeft ingediend tegen generaal Franks, de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger in de Golf. De Irakezen maken gebruik van de zogenaamde genocidewet, waarmee de Belgische justitie overal ter wereld misdaden tegen de mensheid kan vervolgen.

Minister Michel van Buitenlandse Zaken zei woensdag op de Vlaamse tv dat de strafklacht "een poging is de wet te misbruiken". De genocidewet is volgens hem niet bedoeld om democratieën aan te klagen.

Eind april was al duidelijk dat de Irakezen, die beweren het slachtoffer te zijn van Amerikaanse fragmentatiebommen, de genocidewet ter hand wilden nemen. Woensdag hebben ze hun klacht officieel ingediend. De kans is overigens maar klein dat justitie hem ontvankelijk verklaart.

Mocht er toch vervolging komen, dan brengt dat België ernstig in verlegenheid. De VS hebben al laten weten het niet te pikken en dreigen met verhuizing van het hoofdkwartier van de NAVO.