AMSTERDAM - Over de geboorte van kloonbaby's wenst hij niets meer te zeggen. Maar hij is zeker nog niet van zijn geloof gevallen. Het klonen van mensen is een moreel geheel te rechtvaardigen mogelijkheid, als een normale zwangerschap niet tot stand kan komen.

Dat maakte de Italiaanse gynaecoloog Severino Antinori woensdag in Amsterdam duidelijk. "Een verbod op klonen van mensen is het tegenhouden van de vooruitgang", stelde hij. Een groot aantal landen heeft experimenten met het klonen van menselijk materiaal verboden, dan wel sterk beperkt. Volgens Antinori zijn de gegevens die uit het klonen van schapen (Dolly) en andere zoogdieren zijn gekomen, niet doorslaggevend.

Vruchtbaarheid

De gynaecoloog, die in Rome een eigen vruchtbaarheidskliniek heeft, is omstreden. Hij meldde begin dit jaar de geboorte van een kloonbaby. Maar dat ontkende hij woensdag. Hij zette zich af tegen de Raelian-sekte, die heeft beweerd dat er sinds december al drie kloonbaby's zijn geboren. "Gevaarlijk, net als andere godsdienstige groepen", is zijn oordeel.

In de jaren negentig verwierf Antinori bekendheid, doordat hij via IVF oudere vrouwen aan een kind hielp. Op het klonen van menselijke embryo's is veel kritiek omdat er nog weinig bekend is over de gevolgen en de kans op misvormingen, handicaps en voortijdige sterfte.

Kloontechnieken

Nieuwe kloontechnieken kondigde Antinori tijdens een lezing bij de Nederlandse organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek ( NWO) niet aan. Ook zei de geleerde weinig te kunnen zeggen over zijn eigen onderzoek. "Als ik dat vertel en publiceer, ga ik achter de tralies", zei hij na afloop tegen verslaggevers.

Argwaan

Collega's bezien met argwaan dat Antinori de resultaten van zijn onderzoek niet publiceert. Hij ziet het klonen van mensen om reproductieve redenen als een naadloze voortzetting van zijn IVF-werk, dat hij in 1981 begon. De Nederlandse hoogleraar J. Geraedts vindt die stelling volstrekt onverantwoord. Hij vindt het nog veel te vroeg om mensen te klonen.

Voor echtparen die hij aan een kind hielp, is Antinori een weldoener, maar door politici, kerkleiders en collega-wetenschappers wordt hij verketterd. Het Vaticaan noemde hem een crimineel, omdat hij de gang van zaken waarover God beschikt, zou verstoren. De kerkelijke kritiek gold vooral de methode waarbij de wetenschapper zaadcellen won uit de testikels van onvruchtbare mannen. Hij injecteerde die in een eicel.