BELGRADO - De Servische regering vraagt secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN de publicatie van een boek van Carla Del Ponte voorlopig tegen te houden.

Volgens Belgrado bevat het manuscript van de voormalige hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal zulke vertrouwelijke informatie dat publicatie ervan de opsporing en arrestatie van nog op vrije voeten zijnde verdachten van oorlogsmisdaden in gevaar brengt.

Bezorgd

De Servische krant Blic meldde zaterdag dat Belgrado in een brief aan de secretaris-generaal zijn bezorgdheid uitspreekt over de voorgenomen publicatie omdat dit de opsporing van met name generaal Mladic zou belemmeren.

De arrestatie en uitlevering van Mladic aan het Joegoslavië-Tribunaal is de belangrijkste voorwaarde waaraan Servië moet voldoen om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de EU.

Boek

Del Ponte verklapt in haar boek, waarvan de Servische regering een exemplaar in handen heeft gekregen, details uit formele en informele gesprekken over opsporingsacties die zij voerde met de autoriteiten in Belgrado en met name met premier Kostunica. Ook verklapt zij wie de helpers van Mladic en Karadzic zijn en hoe die twee er keer op keer in slagen om op vrije voeten te blijven.

Ljajic

Minister Rasim Ljajic, de contactpersoon tussen de Servische regering en het Joegoslavië Tribunaal, bevestigde tegenover Blic het bestaan van de brief aan Ban Ki-moon. De 'memoires' van Del Ponte, met als titel De Jacht - Ik en de oorlogsmisdadigers, worden in Italië gedrukt en moeten over enkele weken verschijnen.

Bot

In haar boek citeert Del Ponte overigens ook vrijmoedig uit persoonlijke gesprekken met de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot.