BRUSSEL - De VN-goodwillambassadrice Waris Dirie noemt haar verdwijning van drie dagen lang 'een misverstand'. "Maar ik kan geen details geven'', zei ze zaterdag voor het Vlaamse VRT-journaal.

De Somalische strijdster tegen vrouwenbesnijdenis verdween woensdagochtend in Brussel, na een discobezoek. Ze kwam woensdag niet opdagen voor een toespraak in het Europees Parlement en een ontmoeting met de Amerikaanse minister Condoleezza Rice.

Ook bij het in ontvangst nemen van een plaquette in Kerkrade liet ze verstek gaan.

Gevonden

De politie vond de schrijfster en het ex-topmodel vrijdag toevallig bij de Grote Markt, rustig wandelend met een Belgische man. Dirie verklaarde de man enkele uren tevoren in een café te hebben ontmoet.

De voorbije nachten zou ze hebben geslapen in lobby's van hotels, zonder er een kamer te boeken. Ze had immers geen geld op zak.

Aanklacht

De 43-jarige vrouw zei geen slachtoffer te zijn van geweld of criminaliteit en diende geen aanklacht in, aldus een woordvoerder van de Brusselse justitie zaterdag. Inmiddels is ze terug naar Oostenrijk, waar ze woont.

Massale zoektocht

De politie had haar sinds woensdagavond massaal gezocht. De verdwijning werd als onrustwekkend beschouwd, wegens haar functie. In 2004 was ze thuis al eens bedreigd door een stalker. Een maand geleden belandde een andere VN-ambassadrice tegen vrouwenbesnijdenis dood in de Seine in Parijs.

Boeken

Dirie schreef meerdere boeken over haar bijzondere leven. Toen ze vijf jaar oud was, besneden haar moeder en een lokale vrouw haar genitaliën. Op haar dertiende wilde de moeder haar uithuwelijken aan een 61-jarige man, in ruil voor vijf kamelen.

Waris vluchtte daarop naar Groot-Brittannië. Terwijl ze een vloer schrobde in een McDonalds, werd ze ontdekt door een fotograaf. Ze poseerde voor de voorplaat van een Pirelli-kalender. In 1987 speelde ze een kleine rol in de James Bondfilm 'The Living Daylights'.