ISLAMABAD - Niet alleen in Afghanistan, maar ook in Pakistan werd deze week geprotesteerd tegen het door de betogers zogenoemde 'Europese anti-islambeleid'. Toch lijkt het wel mee te vallen met de anti-Europagevoelens in deze landen.

"Dood aan Denemarken, dood aan Nederland'', schreeuwden de protesterende menigte onder leiding van de omstreden Qazi Hussain Ahmed, leider van de Jamaat-e-Islami partij (JI) vrijdag in Islamabad.

Aanleiding waren de aangekondigde 'koranfilm' van de Nederlandse volksvertegenwoordiger Geert Wilders en de Deense karikaturen over de islamitische profeet Mohammed, die begin 2006 en onlangs weer gepubliceerd werden.

Schijn

Kort voordat de gelovigen hun gebeden in de grootste moskee van Islamabad hadden beëindigd, was de JI-partijleider met enkele mensen voor de moskee een protest begonnen tegen Nederland en Denemarken en ze verbrandden enkele vlaggen. Zoals gebruikelijk dromden honderden mensen die na de gebeden uit de moskee kwamen nieuwsgierig om de protesterende mensen heen.

"Al snel leek het een grote demonstratie, maar in feite ging het om enkele tientallen betogers'', aldus een ooggetuige zaterdag tegen het ANP.

De overige honderd aanwezigen waren alleen nieuwsgierige mensen "die zich dood vervelen in dit land en blij zijn met een verzetje'', aldus de getuige.

Eigen huis

Tijdens het protest werd volgens Mohammad Alam maar even geprotesteerd tegen Nederland en Denemarken. Daarna kwamen problemen in eigen land aan bod, die bij veel meer mensen emoties opriepen dan de cartoons en de film van Geert Wilders.

"We moeten eerst in eigen huis de boel op orde krijgen in plaats van het westen de schuld te geven van samenzweringen tegen moslims en de islam. Noem me één islamitisch land waar democratie is,'' aldus Alam, die op de Aabparamarkt in de hoofdstad werkt.

"En vergeet de rol van de religieus-politieke partijen niet in dit land.''

Verkiezingen

Hij duidt op JL-leider Qazi Hussain Ahmed die de verkiezingen vorige maand in Pakistan boycotte. Het was onwaarschijnlijk dat hij een zetel zou winnen. "En nu buiten ze de opschudding over de cartoons en die film uit om aandacht te vragen voor hun partij en standpunten. Zo gaat dat hier'', aldus Alam.

Ook student Ajmal Khan beaamt dat: "Ik ken eigenlijk niemand die zich druk maakt om die cartoons en die film, behalve de regering zelf.''