BOGOTA - Een commandant van de Colombiaanse terreurbeweging FARC, Iván Ríos, is door zijn eigen mensen vermoord.

Dat maakte het Colombiaanse radiostation Caracol vrijdag bekend. Caracol baseert zich op bronnen in het presidentiële paleis.

Ríos zou door drie van zijn eigen bodyguards zijn vermoord. Zijn commando-eenheid vocht al drie weken tegen het Colombiaanse leger.

Omdat het leger de FARC zo op de hielen zat, verbood Ríos zijn mensen om vuur te maken om niet de aandacht te trekken. Daarom konden ze niet koken.

Het drietal dat Ríos doodde hakte zijn hand af bij wijze van bewijs en ging naar de dichtstbijzijnde legerbasis. Zij overhandigden ook zijn identiteitspapieren en computer.

Gevechten

Eerder vrijdag was nog gemeld dat de Colombiaanse strijdkrachten Ríos hadden gedood bij gevechten in het westen van Colombia.

Ríos was een van de zeven leden van het zogenoemde centrale hoge commando van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).

Een week geleden schakelde het leger al een belangrijk leider van de linkse FARC uit. De operatie op Ecuadoraans grondgebied leidde tot een diplomatiek conflict tussen Bogota en de Ecuadoraanse regering in Quito.