BRUSSEL - De 43-jarige Waris Dirie Jones, een voormalig topmodel en VN-ambassadrice, is vrijdag laat in de namiddag gezond en wel teruggevonden in Brussel.

Dat meldde het parket in Brussel. Ze zou vrijdag in Kerkrade een onderscheiding in ontvangst nemen.

De speciale VN-gezant die zich bezighoudt met de bestrijding van vrouwenbesnijdenis verdween woensdagochtend vroeg spoorloos tijdens haar bezoek aan de Belgische hoofdstad.

De reden van haar verdwijning is nog niet bekend. De politie heeft haar nog niet gehoord. Het parket geeft zaterdag om 11 uur meer informatie over de zaak.

Taxi

Dirie was voor het laatst gezien toen ze in een taxi stapte. De Belgische politie noemde de verdwijning onrustwekkend. Dirie was dinsdag in Brussel aangekomen.

Ze zou de volgende dag een lezing geven in het Europees Parlement over vrouwenrechten.

Stalker

Dirie was in 2004 al eens thuis in Oostenrijk aangevallen door een Portugese stalker. De verdwijning kwam minder dan een maand nadat een ander Afrikaans model dat ook streed tegen vrouwenbesnijdenis, Katoucha Niane, dood werd gevonden in de Seine in Parijs.

Boeken

Dirie schreef meerdere boeken over haar bijzondere leven. Toen ze vijf jaar oud was, sneden haar moeder en een lokale vrouw haar genitaliën weg.

Op haar dertiende jaar wilde haar moeder haar uithuwelijken aan een 61-jarige man, in ruil voor vijf kamelen.

Waris vluchtte daarop naar Groot-Brittannië, waar een fotograaf haar schoonheid ontdekte. Ze poseerde voor de voorplaat van een Pirelli-kalender. In 1987 speelde ze een kleine rol in de James Bondfilm The Living Daylights.

Plaquette

In Kerkrade zou Dirie de Martin Buber-plaquette in ontvangst nemen voor haar strijd tegen vrouwenbesnijdenis.

Ondanks haar afwezigheid ging de bijeenkomst gewoon door, omdat het te kort dag was om de genodigden te informeren.

Voorzitter Werner Janssen van de organiserende stichting Euriade zei dat Dirie leed en wellicht nog lijdt aan een verslaving aan alcohol en drugs.