DEN HAAG - Nederland heeft vorig jaar 9800 asielaanvragen gekregen. Dat aantal is "historisch laag". Het aantal asielaanvragen lag in het tweede halfjaar wel hoger dan in de eerste helft van 2007.

Die stijging komt voornamelijk op het conto van Irakezen en Somaliërs.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) verwacht dat de toestroom van asielzoekers uit beide landen dit jaar verder zal toenemen. Dat staat in een rapportage die ze vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Asielzoekers uit Somalië en Irak genieten in Nederland extra bescherming vanwege de onveilige situatie in de twee landen.

Opvang

Door de toename van asielaanvragen in de tweede jaarhelft is ook de druk op opvanglocaties gestegen. Over geheel 2007 is weliswaar sprake van een daling van het aantal vreemdelingen in de opvang, maar die was minder sterk dan verwacht. Dat veroorzaakt "een grote druk op het vinden van nieuwe locaties".

Ongeveer 6800 vreemdelingen hebben de opvang in de tweede helft van 2007 verlaten. Dat gebeurde in ruim 40 procent van de gevallen nadat een verblijfsvergunning op grond van de pardonregeling was verstrekt.

Uit Nederland vertrokken in de tweede jaarhelft circa 5850 vreemdelingen. Dat is 55 procent van alle vreemdelingen die het land uit moesten. Meer dan 40 procent van de vreemdelingen die weg moeten, is met onbekende bestemming vertrokken. Een deel van hen belandt doorgaans in de illegaliteit.