SOECHOEMI- De afvallige Georgische regio Abchazië heeft de internationale gemeenschap vrijdag opgeroepen haar onafhankelijkheid te erkennen.

"Na de erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo door een groot aantal Westerse staten is de geopolitieke situatie op een significante manier veranderd", aldus een door het Abchazische parlement aangenomen verklaring.

Volgens de Abchazische leider Sergej Bagapsj heeft Abchazië evenveel recht op onafhankelijkheid als de afvallige Servische provincie Kosovo. Westerse leiders die het geval Kosovo "uniek" noemen, zijn "niet geloofwaardig" en bezig met een "dubbele moraal".

Zuid-Ossetië

Woensdag had de andere afvallige regio in Georgië, Zuid-Ossetië, al een soortgelijke oproep gedaan aan de internationale gemeenschap. Abchazië en Zuid-Ossetië maakten zich begin jaren '90 in bloedige conflicten los van het centrale gezag in Tbilisi.

Daarbij vielen duizenden doden. Honderdduizenden etnische Georgiërs in Abchazië en Zuid-Ossetië werden van huis en haard verdreven.

Rusland

Sindsdien zijn Abchazië en Zuid-Ossetië de facto onafhankelijke staten, maar worden door geen enkel ander land erkend. Volgende week buigt het Russische parlement zich over de kwestie.

Sommige Russen vinden dat Rusland nu Abchazië en Zuid-Ossetië moet erkennen, nu veel westerse landen tegen de zin van Servië en Rusland Kosovo erkend hebben. Die erkenning is in strijd met een bindende VN-resolutie.