NIEUW-BUINEN - Henk van D. uit Nieuw-Buinen, die donderdag werd veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf met tbs voor het verkrachten en vermoorden van de 12-jarige Suzanne Wisman, gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Dat maakte zijn advocaat Hans Klopstra vrijdag bekend.

Van D. (47) werd veroordeeld voor het gerechtshof in Leeuwarden voor het verkrachten en vermoorden van het meisje uit Tweede Exloërmond in december 2006 in de buurt van het Drentse Valthermond.

"Het hof spreekt zichzelf tegen in dit arrest", meent Klopstra.

Denken

"Een half jaar geleden oordeelde het hof in een andere zaak dat niet alleen tijd en gelegenheid, maar ook het vermogen om te kunnen denken mee moet spelen om moord met voorbedachte rade te kunnen plegen. Mijn cliënt heeft dat denkvermogen niet, maar nu oordeelt het hof dat tijd en gelegenheid alleen ook voldoende zijn."

Verder meent Klopstra dat het hof de tbs-maatregel verkeerd gebruikt. Tbs is niet bedoeld als verlenging van een straf, maar als een behandelingsmethode.

Denken

"Omdat mijn cliënt pas aan zijn tbs mag beginnen als hij twee derde van de gevangenisstraf heeft uitgezeten, wordt de tbs nu wel als strafverlengingsmethode gebruikt."

In de praktijk komt het er volgens de raadsman op neer dat Van D., gezien zijn leeftijd, nooit meer vrijkomt als hij in dit geval pas na twintig jaar behandeld wordt. Klopstra wil dat zijn cliënt na het gebruikelijke derde deel van zijn straf ter beschikking wordt gesteld.