DEN HAAG - "Het gebruik van hakenkruisen en het afbeelden van Israëlische militairen als nazi's is pervers", dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag in een reactie op vragen van de SGP over cartoons in Arabische media.

"Zulke afbeeldingen kunnen alleen maar een negatief doel hebben, namelijk lezers aan zetten tot haat tegen Israël."

De SGP vroeg om een uitspraak van de minister naar aanleiding van anti-Israël cartoons die de afgelopen dagen in een reactie op het geweld in de Gazastrook verschenen in kranten in Jordanië, Egypte en de Palestijnse gebieden.

Evenwichtig

De Amerikaane organisatie ADL die zich tegen antisemitisme in de wereld inzet, trok aan de bel over cartoons waarin de Israëli's met gebruik van swastika's werden neergezet als nazi's.

"Hoewel we niet verwachten dat de Arabische media een evenwichtige visie op de situatie hebben is de mate van animositeit en haat gericht tegen Israël en de joden in antwoord op de situatie in de Gazastrook onthutsend", zei directeur Abraham Foxman van ADL.

Afschuw

De SGP vroeg Verhagen om zijn afschuw uit te spreken over de cartoons. Deze twijfelde niet om dat te doen. Hij deelt die afschuw. Volgens de minister geven ze uiting aan haat tegen Israël, Israëli's en joden.