MAASTRICHT - Op kunstbeurs TEFAF in Maastricht is donderdagmiddag een diamanten halsketting met een verkoopwaarde van 1,2 miljoen euro gestolen. De politie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Kort na de diefstal kon de politie twee vrouwen uit Mexico en een man uit Costa Rica aanhouden. Ze worden ervan verdacht dat ze iets met de verdwijning van het collier te maken hebben. Het sieraad is echter nog niet terecht.

De halsketting is rond 1948 gemaakt door de Amerikaanse edelsmid William Ruser. De vrouwen toonden interesse voor een paar sieraden die in dezelfde vitrine lagen. Halverwege het gesprek maakten zij een abrupt einde aan de ontmoeting en verlieten gehaast de stand. De standhoudster die direct argwaan kreeg bemerkte de verdwijning meteen.

Achtervolging

In een achtervolging over de beurs werd ze gehinderd door de man. Bewakingspersoneel wachtte het drietal op bij de uitgang en droeg de verdachten over aan de politie.

Vermoedelijk zijn nog meer personen betrokken geweest bij de diefstal van het topstuk. De politie sluit meer aanhoudingen daarom niet uit.