DEN BOSCH - De twee oprichters van de Voedselbank in Helmond weigeren een taakstraf die justitie hun heeft aangeboden om een rechtszaak wegens verduistering te voorkomen. Advocaat Richard van der Weide heeft dat vrijdag gezegd. Volgens hem bestaat er geen enkel bewijs tegen het echtpaar Van B.

De twee verdachten werden ruim een jaar geleden aangehouden en bleven twee weken in strenge hechtenis. Het echtpaar zou, samen met een handvol vertrouwelingen, voor tienduizenden euro's achterover hebben gedrukt.

Sponsorgeld verdween in eigen zakken, wijn aangeboden door een importeur werd doorverkocht en geschonken vlees werd verkocht aan een Chinees restaurant.

Werkstraf

Justitie bood het duo drie weken geleden in een gesprek een werkstraf van 60 uur aan. Het aanbod is in overleg met de cliënten verworpen, aldus Van der Weide.

Volgens de raadsman is het dossier gebaseerd op geruchten, speculaties en verklaringen van één jaloerse betrokkene. "Justitie heeft met een kanon op een mug geschoten. Het is een grof schandaal."

Het Openbaar Ministerie kon vrijdag niet zeggen of en wanneer er een rechtszaak komt. Het aangehouden echtpaar richtte de Voedselbank Helmond op in 2003. Later noemden ze die de Voedselbank Nederland Zuid.