MADRID - De politieke partijen in Spanje hebben hun campagne voor de parlementsverkiezingen van zondag opgeschort na de aanslag vrijdag op een voormalig socialistische raadslid in Baskenland. De 42-jarige Isaías Carrasco overleed nadat hij werd neergeschoten in Mondragón-Arrasate in de provincie Guipúzcoa in het noorden van Spanje.

De sociaaldemocratische premier José Luis Rodríguez Zapatero en oppositieleider Mariano Rajoy hebben telefonisch overlegd na de aanslag, aldus Spaanse media.

Carrasco, eerder raadslid voor de sociaaldemocratische partij in Baskenland (PSE) werd vrijdagmiddag in de buurt van zijn huis getroffen door drie kogels.

Diego López Garrido, de woordvoerder van de sociaaldemocratische PSOE in het parlement, zei dat de politieke partijen vrijdag aan het eind van de middag met onder meer vakbonden en werkgeversorganisaties over de aanslag zullen overleggen. Rajoy riep de Spanjaarden na de aanslag op de eenheid in het land te bewaren.

Zapatero

Volgens de laatste peilingen heeft de partij van Zapatero een goede kans om de parlementsverkiezingen van zondag te winnen. Zapatero heeft zijn partijgenoten gewaarschuwd niet te vroeg te juichen.

Hij verwees naar de parlementsverkiezingen van vier jaar geleden. Die werden overschaduwd door de aanslagen door militante moslims op forensentreinen in Madrid, die 191 levens eisten. Alle peilingen wezen toen op een overwinning voor de Volkspartij van Rajoy. De zege ging echter naar de sociaaldemocraten.