NEW YORK - De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton is fel gekant tegen het houden van nieuwe voorverkiezingen in de staten Florida en Michigan. De gewezen first lady is "tegen elke poging voor een herstemming in Florida en accepteert geen caucus in Michigan", meldde de Amerikaanse zender ABC donderdagavond.

Florida en Michigan handelden in strijd met directieven van het nationale partijbestuur door de voorverkiezingen te vroeg in het seizoen te plannen. Als straf mogen de twee staten vooralsnog geen gedelegeerden naar de nationale partijconventie van eind augustus sturen waar formeel de presidentskandiaat van de partij moet worden aangewezen.

Door de gelijkopgaande race tussen Hillary Clinton en Barack Obama staan de gedelegeerden uit Florida en Michigan weer in het middelpunt van de belangstelling. Clinton won de stembusgang in beide staten, zonder dat de kandidaten er campagne hadden gevoerd.

Clinton heeft slechte ervaringen met de caucus, een verkiezingsbijeenkomst waar kiezers elkaar nog mogen proberen over te halen over te stappen naar het andere kamp. Van de vijftien staten waar zo'n voorverkiezing werd gehouden trok ze in dertien gevallen aan het kortste eind. Barack Obama zegt zich neer te leggen bij de beslissing van het nationale partijbestuur.