AMSTERDAM - Actievoerders tegen de walvisvaart zijn naar eigen zeggen beschoten door de Japanse kustwacht.

De kustwacht zou de bemanning van het actieschip Steve Irwin hebben bestookt met lichtkogels. het schip is eigendom van milieubeweging Sea Shepherd.

Sea Shepherd probeert de Japanse jacht op walvissen te verstoren door onder meer bedorven boter naar de walvisvaarders te gooien. In een persbericht meldt de milieubeweging dat Paul Watson, kapitein van de Steve Irwin, in zijn borststreek zou zijn geraakt door een kogel. Die werd gestopt door een kogelwerend vest.

Gewond

Twee andere bemanningsleden zouden gewond geraakt zijn door de lichtkogels.

Leugens

Japan zegt dat de beweringen van Sea Shepherd leugens zijn. Er zou wel met lichtkogels zijn gegooid, maar die zouden geen mens kwaad doen.

De Japanse regering ontkent dat er geschoten werd op de actievoerders.

Dat meldden diverse Australische media vrijdag

Deze week beweerde Japanse overheid dat er vier gewonden vielen bij de acties van Sea Shepperd. Omdat de Steve Irwin in Nederland geregistreerd staat werd de Nederlandse ambassadeur bij de Japanse regering op het matje geroepen.

Beelden

Inmiddels heeft Sea Shepherd videobeelden vrijgegeven. Daarop is te zien hoe er lichtkogels worden gegeooid naar de Steve Irwin. Ook zijn er beelden van het verwijderen van een kogel uit het vest van Paul Watson.

De beelden zijn via deze link te bekijken. (.wmv)