BRUSSEL - Een cafébaas uit het West-Vlaamse Adinkerke zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor de dood van een klant die hij te veel alcohol zou hebben geschonken. De kastelein weigerde bovendien een ziekenwagen te bellen voor de dronken kroeggast, omdat dit slechte reclame voor zijn café zou betekenen.

Het voorval deed zich vorige week voor toen de kroegbaas een -jarige klant, die na aanmoediging door vrienden al drie zware cocktails had genuttigd, gewoon door bleef schenken. De man werd daarop onwel en overleed later aan een overdosis alcohol.

Dronken

Op grond van de Belgische wet mag een caféhouder klanten die 'kennelijk' dronken zijn geen alcohol meer schenken. Dat deed de kastelein toch, waarvoor hij korte tijd is aangehouden. Justitie verwijt hem 'schuldig verzuim'. De kroegbaas riskeert tot een maand gevangensstraf.

Het staat nog niet vast wanneer de zaak voor de rechter komt. Overigens deed zich enkele weken geleden een vergelijkbaar geval voor in de Belgische kustgemeente Bredene. Daarvoor zullen zich ook de kastelein en diens vrouw voor de rechter moeten verantwoorden.