ARNHEM - Marcel T. moet levenslang de gevangenis in voor de moord op de Nijmeegse activist Louis Seveke. Dat bepaalde de rechtbank in Arnhem vrijdag.

Bekijk video

De rechtbank kwam tot deze straf door het onpeilbare karakter van de 39-jarige Rotterdammer. De straf is dezelfde als die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste.

Volgens de rechtbank is het opleggen van een levenslange gevangenisstraf 'onontkoombaar'. Er dient namelijk terdege rekening mee te worden gehouden dat de man op enig moment om hem moverende redenen opnieuw een zeer ernstig misdrijf zal plegen, aldus de rechtbank.

De rechtbank volgt de redenering van het OM, dat dan ook tevreden is met de uitspraak. T. is behalve voor de moord op Sévèke ook veroordeeld voor zeven bankovervallen, vier bomaanslagen en een poging daartoe. De Rotterdammer was niet bij de uitspraak aanwezig.

Invoelbaar motief

Volgens de rechtbank ontbreekt een 'invoelbaar motief' voor de moord. T. heeft verklaard dat hij op wraak zon omdat de Nijmeegse kraakbeweging hem, een zuivere anarchist, als infiltrant beschouwde.

T. kwam pas in een laat stadium terug van zijn opvatting dat moord om die reden gerechtvaardigd was en dat er sprake was van oog om oog, tand om tand, aldus de rechtbank. Onderzoekers hebben geen relatie kunnen leggen tussen een mogelijke stoornis en de gepleegde feiten en verklaarden de man volledig toerekeningsvatbaar.

Self banking

Het stoorde de rechtbank zeer dat de Rotterdammer de door hem gepleegde bankovervallen bagatelliseert. Hij doet alsof het om een normale manier van geldopnemen gaat, omdat niet van hem kan worden gevergd dat hij een loonslaaf zou zijn. 'Self banking' noemde T. de overvallen.

Voor de familie van Sévèke maakt de uitspraak van de rechtbank afsluiting van de zaak enigszins mogelijk, hoewel ze er rekening mee houden dat de verdachte in beroep kan gaan. Bij de familie was vrijdagochtend geen sprake van blijdschap of opluchting.

Raadsvrouw Bénédicte Ficq liet al eerder weten dat zij verwacht dat er hoger beroep komt in deze zaak. Ondanks de bekentenissen van de Rotterdammer betwijfelt de advocaat of hij de moord op Sévèke echt heeft gepleegd.