AMSTERDAM - Dit weekend begint in heel Europa de kerstvakantie. Het ANWB verwacht dan ook een drukte op de Europese wegen richting wintersportgebieden. Op de Nederlandse wegen verwacht men van de kerstuittocht op vrijdag weinig problemen.

Zo'n 575.000 Nederlanders gaan met de kerstvakantie weg. 275.000 Daarvan blijven in Nederland, de rest, 300.000 personen, viert Kerstmis in het buitenland.

De meeste wintersporters gaan naar Oostenrijk. Daarna volgen Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië. Ongeveer 25.000 Nederlanders zoeken de zon op in Zuid-Europa. Veruit de belangrijkste bestemmingen zijn de Zuid-Spaanse kust. Ook de Canarische Eilanden zijn een populaire bestemming.

Files

Sneeuwliefhebbers die met de auto naar de Alpen rijden zullen in het buitenland wel in lange files terechtkomen. De kans daarop is zaterdag het grootst. In het zuiden van Duitsland, West-Oostenrijk en in de Franse Alpen worden grote verkeersproblemen verwacht. In Duitsland is de ringweg van München (A99) een bekend knelpunt. Daarna zijn er waarschijnlijk lange files naar de wintersportplaatsen in het Oostenrijkse Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland.

Frankrijk staat zaterdag een verkeerschaos te wachten op de wegen van Lyon naar de wintersportplaatsen in de Franse Alpen. Hou rekening met lange files naar en rond de plaatsen Albertville, Grenoble, Moûtiers en Le Bourg-d'Oisan.

Ook Zwitserland en Italië krijgen te maken met veel wintersportverkeer. Dit kan vooral problemen geven bij de Zwitserse Gotthardtunnel. Deze tunnel wordt op 21 december heropend, zij het met de nodige veiligheidsmaatregelen. Deze zullen zeer waarschijnlijk leiden tot lange files. Verder wordt het druk bij de autotreinen en op de Italiaanse A22 tussen de Brenner grensovergang en Bolzano.