BERGEN - De politie zal de illegale houseparty in het Noord-Limburgse Bergen in de nacht van zaterdag op zondag niet verstoren. De gemeente Bergen en de politie zien voorlopig af van ingrijpen, liet een woordvoerster van de gemeente zaterdagavond weten. Die hebben dit besloten na onderling beraad.

Zondagmorgen bekijken gemeente en politie de zaak opnieuw. Burgemeester C. Klaverdijk heeft zaterdag een noodverordening uitgevaardigd om een einde te maken aan de illegale houseparty in het natuurgebied. De politie houdt de mobiele eenheid (ME) achter de hand.

Op het illegale feest in het natuurgebied Bergerheide zijn sinds vrijdagavond ruim tweeduizend feestvierders aanwezig uit onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Tsjechië. Gemeente en politie weten niet hoe zij de duizenden mensen van het natuurgebied zouden moeten verwijderen. De politie beschikt slechts over ongeveer vijftig mensen. Dat zijn er te weinig om het terrein te ontruimen.

Doorgaan

Klaverdijk, die het feestterrein zaterdagmiddag samen met vertegenwoordigers van politie en brandweer bezocht, wil escalaties voorkomen. De festivalgangers zijn van plan zeker tot maandag door te gaan. Dat lieten enkele deelnemers weten. Zaterdagmiddag kwamen nog steeds auto's met feestvierders op het terrein aan, ondanks de afzettingen van de toegangswegen door de politie. Het festival verloopt overigens in een ontspannen sfeer.

Schade

De gemeente bekijkt op welke manier zij de schade aan het natuurgebied, dat eigendom is van het Limburgs Landschap, kan verhalen op de organisatoren. Die hebben inmiddels een ploeg aan het werk gezet om het feestterrein op te ruimen.