JERUZALEM - Een Palestijnse terrorist heeft donderdagavond in het joodse gedeelte van de stad acht joodse studenten doodgeschoten. Hij sloeg toe op een religieus instituut in een orthodoxe buurt. Naar verluidt was het de dodelijkste aanslag in Israël in twee jaar.

Negen leerlingen raakten gewond. Drie van hen zijn er ernstig aan toe. De dader zelf werd doodgeschoten door een officier die afkwam op het lawaai en twee agenten. De terrorist kwam uit het Arabische gedeelte van Jeruzalem.

Media meldden eerder meerdere daders en 35 gewonden. Maar volgens de politie is daarvan geen sprake.

Hezbollah

Het televisiestation van de radicaalislamitische beweging Hezbollah in Libanon, al-Manar, claimde te weten wie achter de aanslag zat: leden van de Falanx van Vrije Mensen van Galilea - Groepen van de Martelaar Imad Mughnieh en Martelaren van Gaza. De beweging was tot nu toe onbekend. Imad Mughnieh was een Hezbollah-commandant die op 12 februari werd vermoord. Hezbollah beschuldigde Israël achter die aanslag te zitten en zwoer wraak.

De machthebbers in de Palestijnse Gazastrook, de radicaalislamitische Hamas, prezen de aanslag als heldhaftig. Een Hamas-woordvoerder sprak over een "normale reactie op de misdaden van de bezetter en diens moorden op burgers". In de Gazastrook schoten mannen in de lucht om de aanslag te vieren en werd er luidruchtig geclaxonneerd.

Abbas

De meer gematigde Palestijnse president Mahmoud Abbas, die feitelijk alleen de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever bestuurt, veroordeelde de aanslag. Hij veroordeelt alle aanslagen op burgers, of het nu Palestijnen of Israëli's zijn, aldus een woordvoerder.

Het bloedbad kwam enkele dagen na een Israëlisch offensief in de Gazastrook, waardoor ruim 120 doden vielen. Tijdens een aanval donderdagavond op de Gazastrook doodden de Israëlische strijdkrachten vier Palestijnen, meldden Palestijnse bronnen.

In een eerste reactie na de aanslag in Jeruzalem maakte de Israëlische regering duidelijk verder te willen onderhandelen over vrede.