DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) moet volgende week bij zijn collega's in de Europese Unie de nog te verschijnen film Fitna van Tweede Kamerlid Geert Wilders aankaarten en vragen om hun steun.

Dat zeiden de PvdA en de VVD donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Premier Jan Peter Balkenende (Europese Zaken) deed dit woensdag al bij de Franse president Sarkozy.

Verklaring

Hij moet de Europese Raad vragen om een heldere verklaring die mogelijke schending van fundamentele principes waar de premier de mond van vol heeft, de vrijheid van meningsuiting, veroordeelt, zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

De PvdA en de VVD verwezen bij hun oproep naar Denemarken dat die steun ook niet automatisch kreeg toen rellen over cartoons uitbraken.

Verhagen zei hierop in een reactie, dat hij het wenselijk vindt dat er een "eensluitend geluid" van steun komt van de Europese Unie (EU).

Hulporganisaties

De anti-Koranfilm van Geert Wilders is voor het Rode Kruis voorlopig geen reden om werknemers te evacueren uit het Midden-Oosten.

"Mocht het misgaan, dan liggen de evacuatieplannen klaar. Op dit moment is er echter geen sprake van direct gevaar", aldus een zegsman van de hulporganisatie.

AzG

Dinsdag werd bekend dat Artsen zonder Grenzen werknemers zal terugtrekken uit Pakistan. Volgens een woordvoerder van de organisatie ging het "puur om logistieke redenen.

De werknemers bevonden zich in een bergachtig gebied in een conservatieve regio van Pakistan. In het geval van een crisis zou evacuatie te lang duren."

Unicef

Unicef Nederland laat weten werknemers in islamitische landen voorlopig geen reisbeperkingen op te leggen.

Andere grote humanitaire instanties als Novib en Terre des Hommes hebben geen last van de commotie rondom de film, omdat zij hun projecten aan lokale hulpverleners uitbesteden.