LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 47-jarige Henk van D. donderdag veroordeeld tot 30 jaar celstraf en tbs voor het verkrachten en vermoorden van de 12-jarige Suzanne Wisman.

Dat is conform de eis van advocaat-generaal Tom Wiersma. De rechtbank in Assen veroordeelde Van D. eerder tot 20 jaar cel en tbs.

Verantwoordelijk

Het hof houdt Van D. verantwoordelijk voor zowel moord, vrijheidsberoving als meerdere verkrachtingen.

Van D. reed op 12 december 2006 weg van zijn huis in Nieuw-Buinen na een ruzie met zijn vrouw. Aan het begin van de avond kwam hij bij Valthermond in Drenthe Suzanne tegen.

Camper

Van D. ontvoerde het meisje, verkrachtte haar twee keer, waarna hij haar vermoorde door met zijn camper over haar heen te rijden.

"Suzanne is op een afschuwelijke manier aan haar einde gekomen. De verdachte heeft Suzanne anderhalf uur in zijn gewelddadige greep gehouden, aldus het hof.

Levenslang

Het gerechtshof stelt de gedachte te hebben gehad Van D. tot levenslang te veroordelen.

De rechters vinden echter dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Daarom is Van D. veroordeeld tot de maximale celstraf die in combinatie met tbs mogelijk is.

Behandeling

Normaal gesproken wordt bij een dergelijk vonnis na tien jaar celstraf begonnen met de tbs-behandeling. Het hof wil echter dat Van D. eerst twintig jaar in de cel blijft, voordat hij naar de tbs-kliniek mag.

Emotie

De uitspraak van het hof zorgde voor veel emotie bij de aanwezige nabestaanden en bekenden van Suzanne Wisman. Vooral haar moeder had het moeilijk.

Over de uitspraak heerst bij de nabestaanden desalniettemin tevredenheid. "Gelukkig de maximale straf, zo reageerde een van hen.