BRUSSEL - Griekenland blokkeert vooralsnog de toetreding van Macedonië tot de NAVO. Dat bleek donderdag tijdens informeel overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 26 NAVO-landen in Brussel.

Macedonië is samen met Kroatië en Albanië kandidaat om tijdens de top van NAVO-regeringsleiders, begin april in Boekarest, een uitnodiging te krijgen om NAVO-lid te worden.

Probleem

Maar Griekenland heeft grote moeite met de naam 'Macedonië'. Zo heet namelijk ook de noordelijke provincie van Griekenland, geboorteplaats van Alexander de Grote, en Griekenland vreest dat Macedonië aanspraak zal maken op het noorden van Griekenland zodra de naam Macedonië internationaal is erkend.

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer erkende donderdag na afloop van de bijeenkomst dat er een probleem is tussen Griekenland en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, zoals het land nu officieel heet.

Vetorecht

De Hoop Scheffer zei dat de NAVO volgens een "heilig principe" bij consensus besluit, wat in feite betekent dat Griekenland een vetorecht heeft op toetreding van Macedonië.

De NAVO-baas zei te hopen dat er voor de top van begin april in Roemenië een oplossing wordt gevonden.

Kabinet

Het Nederlands kabinet vindt dat de kwestie een bilaterale zaak is tussen Griekenland en Macedonië, die de NAVO-toetreding van Macedonië niet mag belemmeren.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken benadrukte dat donderdag nog eens in het overleg.

Tevreden

Verhagen was heel tevreden over de hervormingen en de "buitengewoon positieve ontwikkelingen'' van de afgelopen tijd in Macedonië, Albanië en Kroatië.

Verhagen wil wel dat de landen verdere hervormingen toezeggen als ze in april in Boekarest worden uitgenodigd toe te treden tot het bondgenootschap.

Als dat gebeurt kunnen de landen waarschijnlijk volgend voorjaar al lid worden van de NAVO.

Oekraïne en Georgië

In Boekarest wordt ook besloten over een volgende stap voor Oekraïne en Georgië. Die twee landen willen eveneens lid worden, maar Rusland is daar fel op tegen.

De Hoop Scheffer benadrukte donderdag dat de deur naar de NAVO "openstaat en wie daar doorgaat, daar beslissen alleen de NAVO-landen over''.

Dat was een duidelijke verwijzing naar de weerstand van Rusland. De NAVO wil de indruk vermijden dat Rusland een vetorecht heeft over verdere uitbreiding van de alliantie.