ENSCHEDE - Ongeveer 1500 tot 2000 mensen liepen dinsdagmiddag in Enschede mee met een stille tocht ter herdenking van de vuurwerkramp, precies drie jaar geleden. De tocht begon om 14.45 uur vanaf de Roomweg en leidde langs het verwoeste terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Daar legden mensen zonnebloemen neer als teken dat het leven in de stad doorgaat.

Burgemeester J. Mans liep voorop in de stoet samen met nabestaanden van de slachtoffers van de ramp. De tocht ging na het vuurwerkbedrijf naar de Stroinksbleekweg. Daar stonden panelen met foto's van de wijk voor en tijdens de ramp en beelden van de wederopbouw.

De route eindigde bij het kindermonument, een zon van steen, dat kinderen uit de wijk hebben ontworpen. Daar hielden een woordvoerder van de organisatie, het Comité Herdenking Vuurwerkramp, en burgemeester Mans een toespraak. Het opnoemen van de namen van de slachtoffers door de woordvoerder van het comité riep bij veel nabestaanden emoties op.

Mans zei niets over de vrijspraak van de verdachte brandstichter André de V. door het gerechtshof in Arnhem maandag. "We staan stil om te herdenken en om verder te gaan", aldus de burgemeester. "Je hoeft niets in woorden te zeggen, maar toch willen we elkaar vertellen over verdriet en de pijn die we voelen en het ongrijpbare." Hij kondigde aan dat ook in de toekomst de vuurwerkramp wordt herdacht.

Tussen de toespraken door las een kind uit de getroffen wijk het gedicht 'Enschede huilt' van Willem Wilmink. Tot slot klonk er muziek en zongen twee kinderen een liedje over vriendschap. De stille tocht was rond 16.00 uur afgelopen.

Om half vier, op het tijdstip dat de ramp zich drie jaar geleden voltrok, luidden de kerkklokken in Enschede.