DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) bindt de strijd aan met growshops en hennepbeurzen. Hij wil ondernemers die materialen voor wietteelt verkopen, strafbaar stellen.

De minister stelt een wijziging van de Opiumwet voor om dat te regelen. Dat heeft hij donderdag gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer over het drugsbeleid.

Hirsch Ballin streeft naar een breed verbod op "alles dat de productie van cannabis faciliteert". Dat betekent dat na de wetswijziging bijvoorbeeld ook hennepbeurzen onder de strenge aanpak kunnen vallen.

Criminaliteit

De Tweede Kamer heeft in november gevraagd om een verbod op growshops. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma kreeg toen een meerderheid achter een motie van die strekking. Het CDA wil van de growshops af omdat de fractie de winkels ziet als een voorportaal voor criminaliteit.

Het stoort de regeringsfractie dat in growshops soms alles te koop is voor de thuisteelt en ondernemers uitgebreide voorlichting geven aan hun klanten.

Strafbaar

Hirsch Ballin zei dat hij met zijn wetsvoorstel probeert "pogingen van mensen om nieuwe niches van straffeloosheid op te zoeken, af te dichten".

Hij zal de Kamer voorstellen om het hele traject van vervaardigen, verkopen en vervoeren van apparatuur voor cannabisproductie strafbaar te maken. De strafmaat moet nog worden vastgesteld.

Hypocriet

Linkse partijen in de Tweede Kamer reageerden afwijzend op de reikwijdte van het wetsvoorstel. SP-Kamerlid Krista van Velzen noemde het hypocriet dat het kabinet de aanval op cannabisproductie intensiveert, terwijl mensen in Nederland wel legaal softdrugs mogen gebruiken in coffeeshops. Zij sprak van "een heksenjacht op telers".

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt dat kleine telers die voor eigen gebruik verbouwen wel naar een growshop moeten kunnen.

Kamer

Een diepgaand onderzoek naar de gevolgen van het Nederlandse drugsbeleid moet duidelijk maken wat de gevolgen zijn van het gedogen van softdrugs. Volgens het NOS Journaal zullen PvdA, SP, VVD, GroenLinks en D66 daar op aandringen.

Het onderzoek moet uitwijzen wat de gevolgen zijn van het gedogen van softdrugs. Onder cannabisgebruikers zijn veel jongeren, die de laatste jaren steeds vaker in de problemen komen.