CULEMBORG - Het vak techniek moet verplicht in het lesprogramma van basisscholen komen. Dat heeft Arend de Groot, voorzitter van VHP Metalelektro, de vereniging voor hoger personeel in de metaal- en elektrotechnische industrie, donderdag voorgesteld.

Volgens De Groot ontmoedigt het onderwijs bij scholieren een keuze voor techniek."Dat is een zeer ongewenste situatie. Er is een groot aantal kinderen met interesse voor techniek."

In 2010 dreigt een tekort van 70.000 technici te ontstaan, stelt De Groot. "Dat zou een ramp zijn voor onze economie. De tekorten zijn het grootst voor het hoger opgeleid personeel."

High Tech Campus

Op de High Tech Campus in Eindhoven is maar liefst de helft van het personeel van buitenlandse afkomst. Simpelweg omdat de mensen in Nederland niet te vinden zijn, aldus vakbondsman.

Volgens De Groot wordt het "de hoogste tijd" dat ook in de Cito-beroepskeuzetest op scholen, vragen gericht op technisch inzicht worden opgenomen. "Zo'n Cito-toets die ook vraagt naar technisch inzicht is al ontwikkeld door het Cito. Maar het onderwijsveld houdt introductie ervan tegen. Dat vind ik onbegrijpelijk, juist nu onze maatschappij zo'n dringende behoefte heeft aan technische beroepskrachten."