DEN HAAG - De kans op een terroristische aanslag in Nederland is toegenomen. Daarom verhoogt de overheid het dreigingsniveau van beperkt naar substantieel.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zijn er geen concrete aanwijzingen voor aanslagen in ons land, maar is de internationale terroristische dreiging toegenomen.

Ook de onrust rond de anti-Koranfilm van Geert Wilders speelt een rol bij het besluit om het terreuralarm op te schroeven.

Negatief

Nederland is in de afgelopen tijd negatief in beeld gekomen in de moslimwereld door de manier waarop "sommigen" hier de discussie over de islam voeren, mede naar aanleiding van de aangekondigde film over de Koran.

Ook de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan speelt een rol.

Hirsch Ballin

"Nederland is meer in de picture komen te staan", constateerde minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) donderdag in het Tweede Kamergebouw.

Hij typeerde de anti-Koranfilm en de missie in Uruzgan als bijkomende factoren. De belangrijkste reden voor het hogere dreigingsniveau is dat Al Qaida zich roert in onze buurlanden, aldus de minister.

Dreigingsniveau

Vorig jaar april werd het dreigingsniveau voor het eerst verlaagd naar beperkt. Substantieel, het op een na hoogste niveau, betekent onder meer dat er een reële kans is dat er een aanslag zal plaatsvinden in Nederland en dat ons land geregeld wordt genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken.

De hoogste alarmfase (kritiek) geldt als er een aanslag heeft plaatsgevonden en vervolgaanslagen zeer waarschijnlijk zijn.

Toename

Sinds afgelopen zomer neemt volgens de terreurbestrijders de internationale invloed op de zogeheten jihadistische dreiging in West-Europa toe.

Op basis van verijdelde aanslagen in Europa is het voorstelbaar dat in West-Europa en dus ook in Nederland "meer dan voorheen" rekening moet worden gehouden met een aanslag.

De dreiging gaat vooral uit van groepen uit Pakistan en Afghanistan die verbonden zijn aan de kern van de terreurorganisatie Al-Qaeda.

NCTb

De NCTb verwijst ook naar de arrestatie van islamitische terreurverdachten in januari in Spanje. Die waren niet eerder in Europa maar lijken te zijn ingevlogen vanuit het grensgebied van Pakistan met Afghanistan.

"Het handelt zich bij dergelijke jihadisten om een groep die beter en meer praktijkgericht is getraind dan de meeste in Europa woonachtige jihadisten."

Internationale samenwerking

Dankzij internationale samenwerking hebben veiligheidsdiensten ook in Nederland nieuwe mensen onderkend via wie mogelijk een internationale dreiging kan uitgaan tegen Nederland of andere Europese landen, aldus de NCTb.