LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden doet donderdag uitspraak in de strafzaak tegen de 47-jarige Henk van D. die ervan wordt verdacht de 12-jarige Suzanne Wisman te hebben verkracht en vermoord.

Van D. had op 12 december 2006 ruzie met zijn vrouw. Hij vertrok daarom met zijn camper uit zijn woonplaats Nieuw-Buinen en reed wat rond door Drenthe. Al rijdend kwam hij bij het dorpje Valthermond de fietsende Suzanne tegen.

Suzanne accepteerde de lift die Van D. haar aanbood en stapte in de camper. Dat had fatale gevolgen. Van D. verkrachtte het meisje, mishandelde haar en reed daarna met zijn camper over haar heen.

Dwangverpleging

De rechtbank in Assen veroordeelde Henk van D. uit Nieuw-Buinen op 6 juli vorig jaar tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank achtte bewezen dat Van D. op 12 december 2006 in het Drentse Valthermond de 12-jarige Suzanne verkrachtte en vermoordde.

Het Openbaar Ministerie (OM) had echter dertig jaar en tbs met dwangverpleging geëist en ging in beroep bij het hof, waarna ook Van D. beroep aantekende.

Levenslang

Twee weken geleden eiste advocaat-generaal Tom Wiersma namens het OM opnieuw dertig jaar en tbs met dwangverpleging. Hij stelde eigenlijk levenslang te willen eisen, maar omdat er nog een kleine kans op behandeling is, eiste hij de maximale celstraf die in combinatie met tbs mogelijk is.

Advocaat Hans Klopstra van Van D. pleitte voor een lagere celstraf zodat Van D. zo snel mogelijk met de tbs-behandeling kan beginnen.

Het gerechtshof doet om 15.00 uur uitspraak. Het arrest wordt uitgesproken in de moderne rechtbank in plaats van in het 19e eeuwse gerechtshof. De rechtbank is namelijk beter te beveiligen en het hof ziet het vanwege de heftige emoties als een risicozaak.