BOGOTA - De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft woensdag vier toeristen vrijgelaten. Dat meldde het Rode Kruis.

De vier Colombianen werden in januari ontvoerd van een strand in de westelijke provincie Choco. Het viertal verkeert in goede gezondheid, aldus het Rode Kruis.

Twee andere toeristen die tegelijk met hen werden gekidnapt zijn nog steeds in handen van de marxistische beweging waarvoor ontvoeringen en cocaïnehandel een belangrijke bron van inkomsten zijn.

Betancourt

De FARC heeft recentelijk onderhandelingen gevoerd over de vrijlating van prominente gijzelaars onder wie presidentskandidate Ingrid Betancourt.

Een aanval van het Colombiaanse leger op een kamp van de FARC in Ecuador, waarbij onder andere de nummer twee van de rebellen Raúl Reyes omkwam, heeft hieraan voorlopig een eind gemaakt.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy riep woensdag in een interview met de Colombiaanse televisie de FARC op de "strategie van humanitaire vrijlatingen" te continueren. Betancourt heeft ook de Franse nationaliteit.

De militaire operatie heeft een grote diplomatieke crisis in de regio veroorzaakt. Ecuador en Venezuela hebben troepen bij de grens met Colombia samengetrokken.

Colombia meldde dat de FARC een oliepijplijn in het zuidwesten van het land heeft opgeblazen uit wraak voor de dood van Reyes.