DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders kan zijn anti-Koranfilm Fitna eind deze maand presenteren in het internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

"Hij is welkom", zei voorzitter Max van Weezel woensdagavond nadat het bestuur na een lange vergadering een unaniem besluit over het verzoek van het Tweede Kamerlid had genomen.

Beveiliging

Volgens Van Weezel is er nog wel overleg tussen de PVV, Nieuwspoort en de overheid nodig over de beveiliging.

Daarbij gaat het vooral om de veiligheid van personeel en anderen in het pand van Nieuwspoort, dat gevestigd is in het complex van de Tweede Kamer.

Risico's

De beveiligingsrisico's voor Nieuwspoort kunnen volgens Van Weezel weken of zelfs maanden voortduren.

Het Nieuwspoortbestuur heeft overleg gehad met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra over het verzoek van Wilders. Die heeft volgens hem het houden van de persconferentie niet afgeraden.

Bezwaar

Het bestuur van Nieuwspoort had veel tijd nodig om te besluiten over het verzoek van Wilders omdat nogal wat sponsors en vaste gebruikers van het perscentrum bezwaren hadden geuit tegen de persconferentie, aldus ingewijden.

Volgens Van Weezel heeft het principe van het vrije woord de doorslag gegeven voor het Nieuwspoortbestuur.

Datum

Wilders had de persconferentie dinsdag informeel aangemeld voor het geval zijn gesprekken met omroepen over uitzending van zijn film niet lukken.

Volgens ingewijden was daarbij als datum 28 maart genoemd. Maar volgens Wilders was die datum niet zeker en bedoeld om een besluit van Nieuwspoort te forceren.

De PVV-voorman had signalen dat een deel van het bestuur zijn verzoek wilde afwijzen.