DEN HAAG - Een knieslot om te voorkomen dat een tbs'er er tijdens verlof vandoor gaat, is technisch haalbaar.

Maar er zitten ook nadelen aan. Zo moet een knieslot voor iedereen op maat worden gemaakt, wat de nodige tijd kost. Past het niet, dan kan de tbs'er namelijk blijvend letsel oplopen.

Kosten

De ontwikkeling van het apparaat en de eerste serie van honderd kniesloten kost 2 miljoen euro, heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) woensdag in een overleg met de Tweede Kamer gezegd.

Hurkstand

Ze gaat de voor- en nadelen van het knieslot bespreken met tbs-klinieken en andere instanties. Daarna neemt ze een besluit of het middel kan worden ingevoerd.

Een knieslot dwingt een tbs'er automatisch in de hurkstand als hij zich te ver van zijn begeleiders verwijdert.

Seksuele relatie

De staatssecretaris kondigde ook een nieuwe procedure aan als er in een tbs-kliniek een seksuele relatie tussen een behandelaar en een patiënt wordt geconstateerd.

Klinieken moeten dat nu melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die dan bepaalt of het nodig is aangifte te doen.

Een meerderheid van de Kamer stelde vorig jaar dat een kliniek altijd aangifte moet doen bij het Openbaar Ministerie (OM).

Melding

Afgesproken is nu dat de inspectie straks alle gevallen van ontucht tussen behandelaars of personeelsleden en tbs'ers moet doorgeven aan het OM, waarna justitie een besluit neemt over de strafbaarheid.

De inspectie behoudt daardoor haar onderzoekende en adviserende rol, aldus Albayrak.