ALMERE - Archeologen hebben vondsten gedaan in Almere waaruit blijkt dat daar in de midden-steentijd en de nieuwe steentijd (tussen 10.000 en 3000 voor Christus) mensen hebben geleefd. Een woordvoerster van de gemeente Almere heeft dat dinsdag bevestigd.

De archeologen deden hun vondsten bij boringen op elf verschillende plaatsen. Die werden uitgevoerd ter voorbereiding van de bouw van de wijk Europakwartier in het nieuwe stadsdeel Almere-Poort. Deze bouwlocatie moet het vierde stadsdeel worden van de snelstgroeiende stad van Nederland.

Kleur in de zanddeeltjes

"We hebben niet veel voorwerpen gevonden, maar archeologen konden aan de kleur van de zanddeeltjes zien dat er leven is geweest in die tijd. Om echt te weten wat er ligt, moet je gaan graven", legt de zegsvrouw uit. Na 3000 voor Christus begon de waterspiegel te stijgen en ontstond de voormalige Zuiderzee. De bewoners verdwenen naar droge gebieden.

In het Europakwartier zijn ook twee scheepswrakken gevonden. Deze stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw. De wrakken zijn ingepakt in plastic en weer bedekt met grond. Daardoor blijven ze goed geconserveerd voor een eventuele toekomstige opgraving door het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie (NISA).

De archeologische vondsten zijn geen aanleiding om de bouw van het stadsdeel stil te leggen. Voor een echte opgraving ontbreekt geld en tijd. Op de vindplaatsen zelf wordt niet gebouwd. Er worden speelveldjes van gemaakt, zodat er later eventueel nog kan worden gegraven.

Romeinse muur

Maar niet alleen bij Almere werd vandaag iets gewonden. Bij Woerden ontdekte een ander team bij opgravingen een beschilderd muurfragment uit de Romeinse tijd. Het stuk steen van zes bij zes centimeter dateert uit de tweede helft van de e eeuw en is vermoedelijk afkomstig uit een Romeins badhuis. Dergelijke brokken steen zijn volgens projectleider T. Hazenberg nog weinig in Nederland aangetroffen.

Archeologen zoeken sinds vorig jaar in het centrum van Woerden naar restanten van een Romeins castellum (kasteel). Vorig jaar werden aardewerk, bouwmaterialen, wapens en sieraden aangetroffen.

Het bepleisterde brok kalk met een wandschildering van zes bij zes centimeter is het eerste resultaat van de nieuwe opgravingen. "Door het gebruik van de kleuren rood en groen, de context van de vondst en het materiaal zijn we er zeker van dat deze wanddecoratie uit de Romeinse tijd komt, zo rond 160 jaar na Christus. Het zijn de eerste sporen van de zogenoemde steenbouwfase. Daarvoor werden de gebouwen van hout en aarde gemaakt", aldus Hazenberg.