DEN HAAG - Vier op de tien (39 procent) van de eenoudergezinnen heeft een te laag inkomen. "Dat vind ik schrikbarend veel", zei minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) woensdag. "Het geeft ook aan dat eenoudergezinnen zorg en ondersteuning nodig hebben."

Rouvoet zei dat nadat hij in Den Haag twee rapporten over Gezinnen van de toekomst in ontvangst had genomen.

De minister is van plan de inhoud van de rapporten te gebruiken voor de Nota Gezinsbeleid, waarmee hij na de zomer komt.

Kinderwens

"Ik heb geen kinderwens, zoals verschillende media hebben gesuggereerd", zei de bewindsman. "En het gaat mij ook niet om de groei van de Nederlandse bevolking, zoals de Club van Tien Miljoen mij in de mond wil leggen."

Onderzoek

Wel wil hij nagaan waarom Nederlandse vrouwen meer kinderen willen dan ze krijgen. Dat verschil (0,6 kind) is gebleken uit internationale onderzoeken.

Rouvoet vraagt zich af of het ouderschapsverlof te beperkt is. Of dat de kinderopvang tekortschiet.

Echtscheidingen

Mogelijk heeft het ook te maken met het hoge aantal echtscheidingen en het aantal uren dat mannen aan zorg besteden, veronderstelt de minister.

Om daarover duidelijkheid te krijgen is breedvoerig onderzoek nodig dat in Nederland nog niet is verricht, zei hij.

Duitsland

In Duitsland ziet de bewindsman dat wetenschappers uit verschillende disciplines op gezette tijden de opdracht krijgen een gezinsrapport - Familienbericht - samen te stellen.

Dat zou in Nederland ook moeten gebeuren, vindt Rouvoet.

Groei

Uit een van de onderzoeken blijkt dat het aantal kinderloze vrouwen groeit in de richting van 20 procent.

De daling van het aantal kinderen heeft te maken met die stijgende kinderloosheid en de afname van het aantal gezinnen met drie of meer kinderen.

Uitstel

Beide zijn voor een belangrijk deel het gevolg van het uitstellen van het ouderschap. Nederlandse vrouwen krijgen volgens de onderzoekers hun eerste kind als ze gemiddeld 29,4 jaar oud zijn. Daarmee behoren ze tot de Europese koplopers.