BRUSSEL - De Europese Unie moet een akkoord sluiten met de Verenigde Staten om de veiligheid van bedreigde Europeanen ook overzees te garanderen.

Dat heeft Europees Commissaris Franco Frattini woensdag gezegd in een interview met de Wereldomroep.

Frattini vindt dat mensen als Ayaan Hirsi Ali ook beschermd zouden moeten worden in de Verenigde Staten. Vorige week heeft Frattini al afgesproken met de Europese lidstaten om elkaars bedreigde burgers te beschermen als dat nodig is.

"Dat betekent dat als bijvoorbeeld een Deense bedreigde cartoonist in Italië wil spreken op een congres, Italië ook zorgt voor de bescherming van die persoon." zei hij toen.

Frankrijk

Nu zegt hij aanvullend daarop in het interview met de Wereldomroep dat Frankrijk ook voor de kosten van de beveiling moet opdraaien als Hirsi Ali zich permanent in Frankrijk zou willen vestigen.

De Eurocommissaris wil nu dergelijke afspraken ook met de VS maken. "Een bilateraal akkoord is de beste optie," zegt Frattini in het interview. Hij wil zijn voorstel volgende week met de Amerikaanse minister van Veiligheidszaken Michael Chertoff bespreken. Frattini: "Wij garanderen nu ook in alle lidstaten de veiligheid van officials en van gewone mensen die uit de VS komen en bedreigd worden."

Vastleggen

De commissaris van het dagelijks bestuur van Europa vindt dat de wederzijdse erkenning van elkaars maatregelen voor de beveiliging van mensen vastgelegd moet worden.

Frattini ziet niets in een Europees Fonds voor de bescherming van Europeanen, zoals in het Europees Parlement is voorgesteld. Mensen die bedreigd worden zijn door de afspraken met de ministers van justitie al beveiligd in Europa en dat moet dus door de bilaterale akkooorden ook buiten de EU gegarandeerd worden.

Balkenende

Frankrijk liet woensdag weten nooit de bedoeling te hebben gehad kritiek te uiten op Nederland over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali.

Premier Jan Peter Balkenende heeft dat volgens zijn woordvoerder woensdag gezegd na een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy in Parijs.

Verklaring

Sarkozy en Balkenende gaven na hun onderhoud een gezamenlijke verklaring uit. Daarin staat dat ze het belang onderschrijven van bescherming van personen die worden bedreigd door hun inzet voor de vrijheid van meningsuiting.

Zij stellen daarbij vast dat geen enkele staat verplicht is die bescherming te verzekeren buiten het eigen grondgebied.

Europees fonds

Sarkozy ziet wel heil in een Europees fonds voor de bescherming van bedreigde personen en kondigde eerder aan met voorstellen te komen.

Daarnaast was er een pleidooi van Franse intellectuelen om Hirsi Ali Française te laten worden. Tijdens een steunbijeenkomst haalden zij vorige maand flink uit naar Nederland.