DEN HAAG - Een team van vijf Nederlandse militaire verkenners is dinsdag teruggekeerd uit het zuiden van Irak. Daar hebben de militairen de mogelijkheden onderzocht voor een Nederlandse bijdrage aan de stabilisatiemacht in Irak. Het team zal nu verslag uitbrengen aan de chef-defensiestaf. Dat heeft een woordvoerder van minister Kamp van Defensie dinsdag gezegd.

Defensie wil niets zeggen over de bevindingen van het zogeheten inventarisatieteam. Het team, onder leiding van een kolonel, vertrok vorige week donderdag naar het deel van Irak waar de Britten het commando krijgen over de stabilisatiemacht. Dat is het zuiden van Irak, waarin de stad Basra ligt. Het team heeft onder meer gekeken naar geschikte locaties voor Nederlandse kampementen.

Militairen

Het kabinet heeft de informatie nodig om een besluit te kunnen nemen over de inzet van Nederlandse militairen in Irak. Het zal een besluit vermoedelijk niet komende vrijdag, maar volgende week vrijdag nemen. Daarna moet de Tweede Kamer nog instemmen met de eventuele uitzending.

De Nederlandse bijdrage voor een half jaar aan de stabilisatiemacht zal vermoedelijk bestaan uit 600 mariniers en verder genisten en ondersteunende eenheden. Apache-helikopters kunnen worden ingezet voor verkenningstaken.

Struikelblok

Grootste struikelblok voor een kabinetsbesluit is dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog geen resolutie heeft aangenomen die de stabilisatiemacht in Irak een VN-goedkeuring geeft. Het kabinet streeft hiernaar, maar acht het niet noodzakelijk. Ook moet het kabinet het nog eens worden over de kosten van de vredesmissie. Defensie zegt die onmogelijk alleen te kunnen opbrengen.