DEN HAAG - Fractieleider Bas van der Vlies van de SGP vindt het "van de ratten besnuffeld" dat minister Ronald Plasterk (Onderwijs) met een eigen boot meevaart tijdens de Gay Pride die in augustus in Amsterdam plaatsheeft.

Van der Vlies zal dat woensdagavond naar voren brengen tijdens een debat in de Tweede Kamer over het homo-emancipatiebeleid.

"Natuuurlijk is het goed dat het kabinet maatregelen neemt tegen geweld, discriminatie en intimidatie van homo's of wie dan ook", aldus de SGP-leider.

"Maar daarvoor hoeft het ministerie toch warempel geen officiële boot te laten meevaren tijdens de Gay Pride."

Schamen

Die manifestatie staat volgens Van der Vlies "wijd en zijd bekend vanwege een buitenissigheid en extravagantie waar veel homoseksuelen zich absoluut niet bij thuis voelen en zich zelfs voor schamen."

Van der Vlies kan zich niet voorstellen dat het hele kabinet achter het voornemen van Plasterk staat.

Balkenende

Daar ziet het wel naar uit. De bewindsman nodigt zelfs CDA-premier Jan Peter Balkenende en vicepremier André Rouvoet van de ChristenUnie uit om mee te varen.

Verder verzekert hij "dat het een boot zal zijn die de waardigheid van het departement en het ministeriële ambt zal dragen". Plasterk denkt nog na over wat hij gaat aantrekken.

ChristenUnie

De fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft op zich geen moeite met het meevaren van Plasterk in de Gay Pride.

"Dat een minister van homo-emancipatiezaken aanwezig is bij een traditionele manifestatie tegen discriminatie en voor de rechten van homoseksuelen kunnen wij billijken", aldus een woordvoerder.

Aandacht

Maar de ChristenUnie wil wel dat de PvdA-bewindsman ook aandacht heeft voor organisaties van homo's die op een andere manier met hun geaardheid omgaan.

"Gay Pride kenmerkt zich mede door uitingsvormen waar veel homoseksulen zich absoluut niet bij thuis voelen", zegt de woordvoerder.

RefoAnders

De ChristenUnie verwacht dat Plasterk ook eens een kijkje neemt bij RefoAnders, een organisatie van christelijke homo's. Plasterk zegt deze organisatie graag een bezoekje te brengen.

Carolien Gehrels

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (cultuur) zei in een reactie het absoluut niet met Van der Vlies eens te zijn.

Zij voer tijdens de vorige Gay Pride mee met een boot van de gemeente en is ook dit jaar van de partij.

Festival

"Ik wil meneer Van der Vlies heel graag uitnodigen om met ons mee te varen. Dan kan hij met eigen ogen zien dat het een mooi en waardig feest is."

Zij wees erop dat de botenparade onderdeel is van een festival, waar ook culturele activiteiten deel van uitmaken.