DEN HAAG - Het voorarrest van de 12-jarige hoofdverdachte van de Rijswijkse jeugdbende is dinsdag geschorst. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend. De 12-jarige heeft ruim een maand in voorarrest gezeten, wat uitzonderlijk lang is voor een kind.

"Het delict waarvan de leden van de jeugdbende verdacht worden, namelijk openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling is dan ook zeer ernstig", zei een zegsvrouw van het OM eerder.

De jongen maakt deel uit van een tienkoppige jeugdbende. In februari greep de politie de tieners in de kraag, omdat zij geruime tijd mensen in het Rijswijkse winkelcentrum In de Bogaard zouden hebben lastiggevallen. De tieners zouden bejaarden in het gezicht hebben gespuugd, en twee kinderen van acht en elf jaar stelselmatig hebben lastiggevallen.

Opnamen

Met mobiele telefoons maakte de bende opnamen van de mishandelingen. Een deel van de groep heeft mogelijk ook winkeldiefstallen gepleegd.

De verdachten zijn twee meisjes en acht jongens in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar uit Rijswijk en Den Haag. De 12-jarige hoofdverdachte is de laatste van de bende die nog in voorarrest zat. Wanneer de tieners voor de rechter komen is nog niet bekend.