ENSCHEDE - Twee 36-jarige broers uit Enschede hebben ruim twee jaar lang misbruik gemaakt van de geestelijke beperkingen van een Enschedees voetbalteam van gehandicapten om bedrijven op te lichten.

Dat heeft de politie woensdag laten weten.

Op naam van de spelers werden onder meer contracten afgesloten voor de aankoop van mobiele telefoons. Bovendien zetten de twee tientallen auto's op naam van de slachtoffers die op die manier als katvanger optraden. Zeker 48 bedrijven in Nederland en daarbuiten zijn opgelicht. Het duo is aangehouden.

Problemen

De bestelde goederen, die nooit werden betaald, gingen naar de woonadressen van de spelers van het gehandicaptenteam. Daar werden ze door de broers opgehaald. Een aantal verstandelijk gehandicapten is in grote financiële problemen gekomen. De schulden zijn opgelopen tot enkele honderdduizenden euro's. De politie hield tijdens het onderzoek behalve de twee broers ook tien medeverdachten aan.

Fraude

Verder is tijdens het onderzoek vastgesteld dat de twee hoofdverdachten op grote schaal hebben gefraudeerd met gevonden pinbonnetjes bij pinautomaten. Ook werden pinpassen buitgemaakt bij twaalf inbraken bij oudere mensen in Twente, Drenthe, Gelderland en Zuid-Holland.

In een geval werd voor 70.000 euro gepind. De andere gedupeerden zitten met een strop die varieert van enkele duizenden euro's tot 17.000 euro.