DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep achttien jaar cel en tbs geëist tegen de 42-jarige Peter H. voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop in 2006.

In tegenstelling tot de officier van justitie meent de advocaat-generaal dat de verdachte moet worden veroordeeld voor moord in plaats van doodslag.

De scholiere verdween op 7 september 2006. Haar lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren. Volgens het OM heeft H. het meisje met een smoesje meegelokt naar een loods. Daar bond hij haar vast en dwong hij haar tot orale seks.

Vervolgens heeft H. Melanie in zijn kofferbak meegenomen naar het bos, waar hij haar verstikte, stelt justitie.

Paniek

Peter H. had het plan haar te doden en handelde niet in paniek zoals hijzelf stelt, aldus de advocaat-generaal. Zijn voornemen om Melanie Sijbers te doden werd alleen maar eerder uitgevoerd omdat de verdachte stemmen in het bos hoorde.

"Melanie heeft langdurige doodsangsten uitgestaan en is spartelend aan haar einde gekomen", motiveerde justitie woensdag.

Seksuele relatie

De verdachte ontkent het seksueel misbruik. Volgens zijn laatste verklaring had hij een geheime seksuele relatie met het slachtoffer.

Afspraakje

Aanvullend onderzoek bewijst volgens justitie echter dat H. heeft gelogen over een voorgewend afspraakje en dat verder niemand wist over de vermeende relatie van de openhartige puber met de ruim 25 jaar oudere man.

De rechtbank veroordeelde Peter H. vorig jaar voor doodslag tot 15 jaar celstraf en tbs. Die straf viel lager uit dan de eis omdat hij door het Pieter Baan Centrum als verminderd toerekeningsvatbaar was beoordeeld.

Herhaling

Een zenuwarts kwam in een recente contraexpertise tot precies dezelfde conclusie. De kans op herhaling is groot en de behandelmogelijkheden zijn beperkt. Maar om de samenleving tegen hem te beschermen is het advies tbs.

Door zijn overtuiging dat de dood van Melanie Sijbers een ongelukje was meent advocaat Henk van Dijk dat de straf lager moet uitvallen. De beschuldiging moord is volgens hem alleen gebaseerd op speculaties.

Aangezien het nieuwe onderzoek van de zenuwarts ook wijst op tbs, zal de verdachte zich daar bij neerleggen, aldus Van Dijk en zijn cliënt.

Het gerechtshof doet op 19 maart uitspraak.